"Human beings are at their best when they interact with the real world and draw lessons from the bumps and bruises they get"
Herbert A. Simon, 1994

יום שבת, 28 באוגוסט 2010

גיל ההתבגרות

קשה להיות מתבגר , קשה להיות הורה של מתבגר , ובעיקר בימינו . עבודה זו עומדת בסתירה גמורה לאופן שבו מוצגים בני הנוער בסרטים . בפרסומות ובסדרת הטלוויזיה , שם - כך נדמה , האושר נמצא .
מסר זה מבלבל ומסתכלים רבים , החשים שרק הם מפספסים את הגיל הכי יפה בחיים .

במסגרת הקורס "פסיכולוגיה התפתחותית של הילד" ע"י ד"ר שאפיק מסאלחה למדנו על גיל ההתבגרות .

- תקופת ההתבגרות הינה ארוכה, ומתחילה מגיל 12 שנים. ומחולקת לשלושה תת-שלבים: מוקדמת (גיבוש זהות), תיכונה (ביקורת על החברה), מאוחרת (התנסות בחיי מין).
- קיימים הבדלים בינאישיים גדולים בהתפתחות מאפייני המין המשניים (הקול של הבן הציצי של הבנות), וקיימים הבדלים בין בנים ובנות. הבדלי המין המשניים מופיעים בשלב הראשון.

מה מאפיין מתבגרים?
למתבגרים קורים מס' דברים:
- עפ"י פיאז'ה יש להם חשיבה מופשטת
- לפי קוהלברג הם נמצאים בשלב הפוסט קונבנציונאלי.

ההתפתחות הקוגניטיבית שחלה בגיל ההתבגרות מתבטאת ב- הם מסוגלים לחשיבה מופשטת (כמו המשותף חירות לצדק) וחשיבה מורכבת בניגוד לשלבים הקודמים הם מסוגלים להעלות השערות, לבדוק אותם לאושש או לדחות, יש להם פיתרון שיטתי לבעיות. הם מסוגלים לשפוט את היתרונות והחסרונות של כל אופציה.זוהי חשיבה מורכבת, והורים שאין להם חשיבה מורכבת יש להם בעיות עם ילדיהם המתבגרים.

בגיל ההתבגרות הפלסטיות, הגמישות של המוח יורדת – PLASTICITY – אזור מסוים יכול למלא את תפקידו של אזור אחר. יש גמישות.דוגמא לפלסטיות של המוח: ילד עד גיל 3 יכול לפתח שתי שפות אם עם המבטא ובגיל ההתבגרות הוא לא יכול, אין את הגמישות הזו, וגם מי שנפגע כמתבגר במוח יתקשה לפצות. הפלסטיות של המוח, הגמישות מתאפשרת כשיש הרבה מעברים, קישורים בין תאי עצב, אבל בגיל ההתבגרות אין פלסטיות של המוח , משום שבגיל זה יש ירידה בקשרים בין תאי העצב במוח . (יש אומנם ירידה בפלסטיות, אך יש עליה בתפקוד המוח).

אולי יש קשר בין העקשנות והמרדנות של המתבגרים לירידה בפלסטיות של המוח.
- דבר נוסף שמוצאים אצל מתבגרים זו שינה עמוקה.
- בגיל ההתבגרות מגבשים זהות – המתבגרים מנסים לפתח את זהותם, מנסים לפתח עמדות משלהם, מי אני?, כמה אני שווה? מה דרכי בהמשך? לכן לעיתים יש התנגשות עם ההורים. כמחנכים עלינו להבין שהם מורדים, מתעקשים על עמדתם וכו' משום שהם מנסים ליצור זהות משל עצמם והם לא סתם מתנגדים. בגיל זה הם גם מגבשים את הזהות המינית- עד כמה אני מושך?

אם כן שתי סיבות עיקריות לעקשנות, למרדנות של מתבגרים: חוסר פלסטיות של המוח וגיבוש הזהות.

תגובה 1:

  1. פוסט מעניין מאוד ונכון אך ישנם עוד גורמים המשפיעים על גיל רגיש זה למשל הפער בין הגילאים של ההורה לנער/ה המתבגר/ת וגם ישנו הבדל בין התקופות בהן שני הצדדים של העיקרים בגיל זה בהן הם גדלו וחונכו למשל הורה בן 60 שנה שיש לו נער מתבגר בגיל 18 לא יוכל גם אם ינסה להתחבר לעולם של של הנער הזה וזאת בגלל הפער האדיר והשוני בין התקופות ששניהם גדלו בהן

    השבמחק