"Human beings are at their best when they interact with the real world and draw lessons from the bumps and bruises they get"
Herbert A. Simon, 1994

יום חמישי, 19 באוגוסט 2010

מה זה ממשק ??!!

במסגרת הקורס "עקרונות בפיתוח סביבות למידה מתוקשבות" גרם לי להבין לעומקו שממשק משתמש הוא "המקום" הראשון בו נפגשים האדם והמחשב , הממשק הוא 'המקום' הראשון בו נפגש האדם עם מערכת כלשהי .

התפיסה המסורתית הגדירה ממשק משתמש כחומרה ותוכנה שדרכם אדם מתקשר עם המחשב. התפתחויות טכנולוגיות מחד, והתפתחויות חברתיות מאידך כמו צמיחת האינטרנט הביאו לשינוי תפיסה זו, וכיום עיצוב ממשק המשתמש אינו רק סידור יעיל של הכפתורים או צבעי המסך, אלא עיצוב חוויה כוללת עבור המשתמש. המושג כולל בתוכו אספקטים קוגניטיביים ארגונומיים וחווייתם גם יחד.

מטרתו המרכזית של ממשק המשתמש לדעתי מההרצאה של גלית צדוק היא לגרום לחוויות שימוש/תפעול/משחק חיובית, ולמנוע עיכוב בביצוע תוך כדי התעסקות בשאלות:
*איפה אני?
*מה אני עושה פה?
*מה אני יכול לעשות עם המערכת?
*איך אני עושה?
*מה הכפתור הזה מסמל ועוד...

בהסתמך על המאמר שקראתי במסגרת הקורס:
(Aids to computer-based multimedia learning (Mayer & Moreno, 2002

העקרונות לעיצוב והדרכה לאימוץ למידה במולטימדיה עליהם התבססנו במהלך פיתוח הממשק הם:
1. עקרון הייצוג המרובה טוען שעדיף להציג הסבר במילים ותמונות מאשר במילים בלבד, בהם התלמיד מבין יותר לעומק הם אלה שמספקות מילים ותמונות ולא רק מילים. באינטראקציה שלנו אנו משלבות תמונות ומלל . הכלי עזרה ניתן במלל והתמונות מחזקות את הבחירה בפעולה הנכונה.

2. עקרון הרצף הוא שעדיף להציג מילים ותמונות במקביל באופן סימולטני מאשר בנפרד כאשר נותנים הסבר במולטימדיה , בהם תלמידים מבינים יותר לעומק כאשר מילים ותמונות מוצגות בו זמנית מאשר באופן עוקב. באינטראקציה שיצרנו בכל משחק מוצגת התמונה יחד עם ההוראה במסך מלמעלה .

3. עקרון הבהירות הוא שהסברי מולטימדיה מובנים יותר כאשר הם כוללים מעט מילים חיצוניות וצלילים, בהם התלמידים מבינים יותר לעומק כאשר מילים לא נחוצות וצלילים מבוטלים. באינטראקציה שיצרנו נמנענו מלהשתמש בצלילים חיצוניים, כדי לא להסב את תשומת לב הלומד מהעיקר.

4. עקרון העודף הוא שעדיף להציג אנימציות ותיאורים מאשר אנימציות, תיאורים וטקסט על המסך, בהם תלמידים מבינים יותר לעומק כאשר מילים מוצגות בסיפור יותר מאשר סיפור וטקסט על מסך. באינטראקציה שיצרנו כדי למנוע עומס ועודף על המסך חלון העזרה וההוראה לתלמיד יופיע באותו מסך ככפתור ורק לאחר שהתלמיד יקרא אותו הוא יוכל לסגור אותו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה