"Human beings are at their best when they interact with the real world and draw lessons from the bumps and bruises they get"
Herbert A. Simon, 1994

יום חמישי, 12 באוגוסט 2010

התיאוריה של קולברג

במסגרת הקורס "פסיכולוגיה התפתחותית של הילד" , אנו עוסקים בנושא התיאוריה של קולברג (שלבי ההתפתחות המוסרית) ורציתי לשתף אתכם בניסוי שעשינו בזוגות .

בהתחלה בואו אספיר לכם מה למדנו על לורנס קוהלברג ועל התיאוריה שלו בקצור במסגרת הקורס : הוא בא אחרי פיאז'ה הוא חיי בשנות התשעים, ביצע את המחקרים שלו בארצות הברית, התחום שעבד בו הוא " השיפוט המוסרי ", ו"התפתחות מוסרית": איך ומתי רוכש כללי המוסר? מה נכון ולא נכון, מותר ולא מותר ולמה? התיאוריה של קוהלברג התבססה על התיאוריה של פיאז'ה , ומשם פתח את התחום הייחודי שלו בעניין המוסרי. וקיבל מפיאז'ה את עניין ההבשלה שגם בהתפתחות המוסרית קשור בעניין של הבשלה. שהם עוברים משלב לשלב לפי הגיל שלהם ולא לפי הלמידה, ולא כל האנשים מגיעים לשלב האחרון, יש אנשים שיישארו תקועים בשלבים מוקדמים.
הוא נתן לגילאים שונים ולקבוצות גדולות של ילדים מצבים שיש להם דילמות מוסרית, והילד היה צריך לשפוט מה הוא חושב, ולפי התגובות של הילדים הוא קבע באיזה שלב הם נמצאים.

יש 3 שלבים/ רמות, ובכל רמה 2 חלקים (בסך הכול 6 שלבים) :

רמה ראשונה:
לפני הקונבנציונלי - 0 עד 6-7 שנים : הילד שופט את הדילמה במונחים של חיזוק ועונש, ז"א מה שקובע אם הדבר נכון או לא נכון זה האם מקבלים על זה עונש או פרס.

רמה שנייה: הקונבנציונלי - 7 עד 13 שנים: השיפוט מה זה מוסרי ולא מוסרי, משוער על פי הנורמות החברתיות, השיפוט נכון/ לא נכון, מותר/ לא מותר, זה תלוי בשכר או העונש שהוא יקבל על השיפוט.
כלומר במונחים של המוקבלות החברתית" האם האנשים יהיו שמחים ממך או יכעסו עליך.

רמה שלישית: אחרי הקונבנציונלי - 13 ומעלה : הילד מתחיל לחשוב במונחים של ערכים עצמאיים ולא בערכים של החברה, ז"א יש את הערכים שלו שיכולה להיות בהם ביקורת, וגם עקרונות שלא תואמים לחברה .

והגיענו עכשיו ל הדילמה הכי מפורסמת של קוהלברג והיא :

אשתו של יוסף הייתה חולה.הרופאים אמרו לה שיש רק תרופה אחת שיכולה להציל את החיים שלה ושהתרופה הזו נמצאת בבית מרקחת מסוים.יוסף פנה לבית מרקחת כדי להשיג את התרופה,אולם התברר שהתרופה עולה 1000 שקל ובכיס שלו יש רק 500 שקל.הוא התחנן בפני הרוקח לתת לו את התרופה והתחייב בפניו שהוא ישלם את שאר הכסף כשיהיה לו,אולם הרוקח סירב לתת לו את התרופה.תוך כדי דיבור, הרוקח נכנס פנימה והשאיר את התרופה על השולחן.יוסף לא היסס וגנב את התרופה.

הנה הניסוי שבצעתי : סיפרנו את הסיפור לאישה בוגרת בת 54, וללא היסוס היא ענתה שהיא הייתה מתנהגת כמו יוסף כי הוא חייב לגנוב את התרופה כי אשתו הייתה צריכה לקחת את התרופה מיד. בנוסף היא המשיכה ואמרה שאם היא הייתה במקום יוסף היא הייתה חוזרת לבית מרקחת עם שאר הכסף ומתוודה בפני הרוקח שהיא גנבה את התרופה כי היא הייתה חייבת לעשות זאת.

וההסבר שלנו היה שתשובת האישה מצביעה על כך שהיא נמצאת ברמה השלישית – רמת מוסר העל קונבנציונלית בשלב העיקרון מוסרי, השלב הגבוה ביותר בסולם ההתפתחות המוסרית, שבו המצפון האישי של הפרט תופס מקום מרכזי. האישה חשבה במונחים של ערכים עצמאיים, ולא לפי הערכים של החברה, כי לפי ערכי החברה ולפי חוק אסור לגנוב. וזה מנוגד לדעותיה ואמנותיה כי יש מקרים שבהם אין ברירה אלא לגנוב כמו בדוגמה שגניבה התרחשה במטרה להציל חיים של בן אדם קרוב ויקר, אפילו אם זה בניגוד לערכי החברה.

8 תגובות:

  1. שלום לך
    אני אסדי גאנם סטודנט לתואר שני במסלול ניהול וארגון מכרכות חינוך התבקשנו לבקר בלוגים ולכתוב הארות או הערות לגבי הבלוג.
    הנושאים בבלוג שלך הם מענינים לכן קראתי הרבה מהם לא את כולם.
    בכתבה של התיאוריה של קוהלברג לא כל כך מובנת בגלל שאמרת שיש בכל שלב שתי רמות ולא הסברת את הרמות.
    ישר כוח והמשך לימודים מענין ופורה

    השבמחק
  2. שלום אזהאר,

    קראתי את הפוסט המעניין שלך. את דנת בדילמה מאוד קשה שבמצב קשה מעין זה על אדם להחליט מה הוא עושה לצורך הצלת חיים של אדם יקר לו.
    השאלה שאני שואלת את עצמי -האם כל אחד במצב כזה יחשוב על האופציה של גניבה ? אולי יש כאלה שלא יחשבו בכלל לכיוון זה ויקבלו את המצב כפי שהוא ?
    אני חושבת שלא כל אחד במצב כזה יעלה על דעתו לגנוב או לבצע דבר אחר קיצוני כדי להשיג את התרופה.

    איריס.

    השבמחק
  3. אהלן אזארו,
    כאילו נוכחתי בהרצאה! ישר כח

    השבמחק
  4. היי חברה

    גנאם- אני לא יכולה להספיר את הכול רק הסברתי הדברים הבסיסים כדי שתוכל להבין את הדלימה .

    איריס -אני מאוד שמחה שאת נכנסת לבוג שליו וגם מגיבדה לגבי מה שאת שואלת את עצמך , לא כל אדם חןשב לגנוב אלה חושב לפי הערכים שלו והעקרנות שלו.

    השבמחק
  5. שלום אזהאר . מאוד נהניתי לקרוא בבלוג שפרסמת. הצלחת לתאר את התיאוריה של קולברג בשלושה משפטים קצרים וקלים להבנה. והניסוי שעשית מאוד היה מעניין שהצלחת דרכו להסביר אחד השלבים של התיאוריה, גם אני היתי עושה זאת למרות שחברי למרות שזו הזדמנו מהשמיים להפטר מהאאא....
    אני אמשיך לקרוא את הבלוג שלך

    השבמחק
  6. שלום אזהר
    אני גבארה פארוק סטודנט לתואר שני במסלול ניהול וארגון מערכות , במסגרת הקורס של ד"ר קורץ גילה התבקשנו לבקר בבלוג לימודי,מרשימת הבלוגים נמשכתי לכותרת " התיאוריה של קולברג" שהוא נושא הקשור להתפתחות הילד ,שהוא נושא קרוב מאוד לכל מורה ,ומיוחד שהוא מסתמך על פיאזה , עניין אותי שלושת הרמות ואת הדלימה והניסוי שבוצע ,היה מעניין מאוד תמשיכי לעדכן אותנו דרך הבלוג המצויין שלך במאמרים שונים בתחום הזה.
    תודה

    השבמחק
  7. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  8. שלום לכולם יש לי שאלה בנוגע לקוהלברג מי יכול לעזור לי
    רמי דקר חברו למוות לאחר הוא החמיא לחברתו של רמי של שמלתה , מה הן רעיונותיו המרכזיים של קוהלברג בנוגע לגיל ההתבגרות ולציין על איזה שלב התפתחותי מדובר במקרה הזה

    השבמחק