"Human beings are at their best when they interact with the real world and draw lessons from the bumps and bruises they get"
Herbert A. Simon, 1994

יום חמישי, 5 באוגוסט 2010

מדוע נוצר פער זה?

"פער דיגיטאלי" ההולך וגדל בין שכבות חלשות לשכבות מבוססות בתוך המדינה ובין ישראל והמקומות המתקדמות בארצות העולם.
כאמור, זוהי בעיה לאומית ממדרגה ראשונה. והשאלה המרכזית : מדוע נוצר פער זה?
הסיבות הן רבות והעיקריות שבהן:
1. אי שוויון כלכלי והרעה בחלוקת ההכנסות.
2. ליקויים במערכת החינוך.
3. חוסר מודעת של הממסד לבעיה זו.
4. יכולת תקציבית ועדיפות בהקצאת תקציבי מדינה.

בזמנו, ניתן היה למנות בין הגורמים גם את חוסר הבנת הנושא ע"י הממשלה.
כיום, לשמחתי הממשלה מודעת לנושא זה ותומכת בו בדרכים שונות, אם על ידי תמיכה בפרויקטים חברתיים שמטרתם להגדיל את חדירת המחשבים והאינטרנט לאוכלוסייה כדוגמת :

פרויקט "מחשב לכל ילד", "חלון לעולם המחר", "תפוח" ועוד.
ואם ע"י פרויקטים ממשלתיים מסוג "להב"ה" "מרכבה", תוכניות שונות של משרד המסחר והתעשייה, תקציבי המדען, תמיכה באוניברסיטאות, תמיכה במערכת החינוך, ועוד.
ואולם, רמת התמיכה נמוכה מדי ופעולות להקטנת הפער נעשות לאט מידי וללא כל יד מכוונת מרכזית.

6 תגובות:

  1. שלום אזהאר,
    אני אבו כף נורה, סטודנטית לתואר שני בניהול מערכות חינוך. קראתי את הבלוג שלך " פער דיגיטלי" בעיון רב. הנושא שלך עניין אותי משום שכן קיים פער דיגיטאלי במדינת ישראל, אם זה עקב אי שוויון תקציבי, אפליה, פער כלכלי בין שכבות האוכלוסיה. אני כסטודנטית בדווית רואה ומרגישה שבפער זה גודל כל יום, ואין מי שמוכן לקחת על עצמו אחריות לצמצם פער זה. עלי לומר שהיום רואים שישנם תרומות ומאמצים מאנשי החינוך והמעוצות המקומיות לשים דגש על העניין הזה.כמו למשל יש נסיונות להכניס מחשב לכל בית או מה שאת קראת לו " מחשב לכל ילד". המצב בכפרים הבדווים הלא מוכרים חמור מאוד. כפרים אלה לפי מדינת ישראל הם לא חוקיים לכן, כפרים אלה לא מחוברים לרשת החשמל, גם כן אין בהם מיים. פשוט אין בהם כל תשתית. תדמיני לעצמך כמה יהיה גודל הפער הדיגיטאלי בכפרים אלה לבין הכפרים הבדווים שזכו להכרה ובינם לבין הכפרים היהודיים.

    השבמחק
  2. שלום
    מאת יחיא סלימאן
    חומר מאוד מעניין..העשיר אותי בדברים חדשים שמחתי לבקר בבלוג שלך..ועוד אשמח לקרוא את החומרים האחרים באתר....

    השבמחק
  3. שלום לכם נורה ו יחיא אני מאוד שמחה לבקר בלוג שלי ולכתוב הארות או הערות לגבי הבלוג .
    נורה : המצב בישראל : הוא פער בין יהודים לערבים ולפי סקר ארצי של תושבי מדינת ישראל (1,400 נחקרים) שנערך בחודש יולי 2007, נבדקה סוגיית הפער בין ערבים ויהודים בכל הקשור בגלישה ובשימוש במחשבים. המחקר התבצע על ידי פרופ’ גוסטבו מש, ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, וממצאיו העיקריים:

    1. הפער בנגישות לאינטרנט בין יהודים וערבים נמשך ולא מצטמצם. % 72משתמשים בקרב האוכלוסיה היהודית ורק 52% בקרב האוכלוסיה הערבית

    2. הפער בנגישות לאינטרנט על פי לאום קיים בכל קבוצות הגיל והולך מתרחב בקבוצות הגיל מעל גיל 35. 3. הפער בנגישות לאינטרנט על פי לאום קיים בכל קבוצות ההשכלה, אם כי קטן יותר בקרב בעלי השכלה אקדמאית.

    השבמחק
  4. שלום אזאהאר
    את האמת הבלוג שלך מסודר בצורה טובה מאוד.
    בקשר לפוסט פער דיגיטאלי ומדוע נוצורן פערים לדעתי את הממשלה בתקופה האחרונה היא מצמצמת את הפערים האלה דרך תוכניות שמעבירה או תקציבים שמעבירה לשלטון המקומי. ולעתי הפער הדיגיטאלי היא המצב הכלכלי והפערים בין שכבות האוכלוסיה.

    השבמחק
  5. מאת ותד ח'ירי
    שלום אזאהאר
    את האמת הבלוג שלך מסודר בצורה טובה מאוד.
    בקשר לפוסט פער דיגיטאלי ומדוע נוצורן פערים לדעתי את הממשלה בתקופה האחרונה היא מצמצמת את הפערים האלה דרך תוכניות שמעבירה או תקציבים שמעבירה לשלטון המקומי. ולעתי הפער הדיגיטאלי היא המצב הכלכלי והפערים בין שכבות האוכלוסיה.

    השבמחק
  6. שלום אזהאר.
    אני מסכים ותומך בדברייך וחושב שצריך לנקוט בעוד צעדים כדי להקטין פער זה או אם אפשר לקרוא לו קרע דיגטלי. צעד ראשון יהיה מיקוד כל השיטות שהדגשת למעלה תחת קבוצה או מוסד תומך אחד בכך הפחתת הקרע תהיה יותר יעילה ואפקטיבית.

    השבמחק